Už je skoro polovina října a tohle je druhý říjnový příspěvek. Mám jich v hlavě víc, ale tak trochu začínám nestíhat. A protože jsem přítel chronologie, vezmu to pěkně popořadě, takže začneme u 29. září.
Už je to trochu delší dobu, co se konala tzv. "vinná středa" aneb Borszerda maďarsky či Wine Wednesday anglicky. Hrozně ráda bych vás seznámila s nějakým pozadím téhle akce, ale stránky má samozřejmě pouze maďarsky a google translator přeci jen není úplně přemocný nástroj. Budapest Tourism Office ale říká, že jde o jakési speciální tématické středy během roku (celkem 4) a gastronomickou soutěž. Přihlášené restaurace v rámci těchto vinných střed nabízí speciální několikachodová menu, v jehož rámci jsou podávána i různá vína. Tato vína se snad i dají v daném podniku v tento den koupit za poloviční cenu.
No a když jde o jídlo, to Ája obvykle zpozorní, takže s pomocí gtranslatoru prolezla pořádně menu restaurací a nakonec vybrala tu, kde menu bylo jedno z těch nejlevnějších, ale přitom vypadalo zajímavě. Zmobilizovala jsem jednu německou slečnu a vydaly jsme se společně na večeři, kde nám bylo servírováno tříchodové menu asi za 3 600 Huf.
Nerad fotím s bleskem tam, kde je kolem hodně lidí, takže fotky jsou pochybné a lehce mázlé, ale snad se mi podaří aspoň trochu zprostředkovat vám nevšední gastronomický zážitek :)
Do restaurace iF kávézo jsem dorazila asi o 15 minut dříve, než jsme byly domluvené s Rebeccou, tak jsem si pro začátek dala domácí limonádu s ovocem a se zázvorem. Zrovna tenhle obrázek toho moc neřekne, přesto limonáda byla v podstatě luxusní - spousta malin a nějaké jahody. Zázvor jsem tam sice necítila, ale jinak limonáda chutnala příjemně ovocně a čerstvě.
Rebecca dorazila, my potrvrdily, že máme zájem o menu a za chvíli už se nám přinesl předkrm a víno. Nějak jsme se do jídla pustily obě tak rychle, že jsem úplně zapomněla, že jsem si jídlo chtěla vyfotit. Já jsem ostýchavá, ale má společnice se nebojí ničeho, takže když jsem se zmínila u rozjedeného předkrmu zmínila, že jsem to zapomněla vyfotit, Rebecca se zeptala lidí u vedlejšího stolu, kterým byl předkrm právě přinesen, zdali si to jídlo můžu vyfotit vcelku ;). Navíc jedna ze strávnic od vedlejšího stolu měla trochu jinou variantu, neboť asi neměla ráda kozí sýr, kdo ví. Ach ano, takže podával se:
- Kozí camembert v popelu s borůvkovou omáčkou a ořechy v polníčku. (Původně mi do mailu psali, že v rozmarýnu, ale kdo ví, jak to mají s tou angličtinou :)
- víno: Sikhedyi Blue Franc from Don Simon cellar, Eger region
Tomuhle jídlu se nedalo moc co vytknout, borůvková omáčka byla boží, sýr byl boží, toustíky příjemně opečené, na polníčku se nedá nic moc zkazit, ořechy byly opražené nejspíš s troškou cukru. No bájo :) Vinař nejsem, ale víno bylo vcelku průměrné. Neuchvátilo mě. Bylo červené :)
- Hlavní chod: Srnčí (nejspíš) pörkölt (jakože guláš :) s borůvkami (které tam nebyly vůbec cítit, jen sem tam bylo možné najít bobulku) a knedlíky (řekla bych, že něco jako karlovarské, zkrátka hodně housky).
- Víno: VIKARIUS from Vesztergombi Jozsef cellar, Szekszard region
I když zdobení guláše zeleným většinou moc nechápu (nevím, mně to prostě přijde divné :), tak rukola má aspoň svou mile výraznou chuť, takže jsem ji schroustala s chutí :) Gulášek byl výrazný a dobrý :) Víno bylo výrazné a červené ;) Nutno tedy říci, že nám hlavní jídlo přinesli docela brzy po předkrmu, takže to první víno jsme do sebe musely hopsnout docela rychle, možná to byl záměr, aby zákazníci byly na hlavní chod už trochu ovínění, i když to dle mého nebylo třeba :)
Dezert přinesli tak akorát, když nám slehla srnka a víno jsme měly dopité.
- Dezert: Švestkový dort s ořechovým marcipánem
- Víno: Szentgyorgyhegyi semi sweet Pinot Gris from Horvath cellar
Řekla bych, že hlavní hmotu dezertu tvořila smetana a želatina, pod ní byly švestky s trochou skořice, kousky ořechového marcipánu (i když si nejsem jistá, jestli to neměly být "oříšky marcipánu", ale kdo ví :) a úplně vespod tenoučký korpus. Dezert byl sladký tak akorát, ale nevím, jestli by se stal mým oblíbeným. Zajímavý ale rozhodně byl :) No a víno bílé, z celého večera asi nejlepší :)
No a to je vše, nesmím akorát zapomenout na to, že nám tam celý večer příjemně (opravdu příjemně!) hráli dva mladíci :)
Žádné komentáře:
Okomentovat