pátek 5. listopadu 2010

Best rétes ever - in Gödöllő

Co? Rétes? Cože to je?

Moji drazí, rétes [réteš] je jeden z neklasičtějších maďarských moučníků - mezi další patří třeba gesztenyepüré (kaštanové pyré) nebo somlói galuska (divný dortokusy s kopou šlehačky :o)
Pravděpodobně však rétes pochází spíš z Rakouska nebo Německa, protože je to prostě štrůdl, strudel a nebo závin. Nicméně Maďaři si ho totálně oblíbili a asi bych se ani nedivila, kdyby se vám nějaký snažil tvrdit, že rétes vymysleli oni. Co je však v Maďarsku poměrně unikátní - plní ho vším možným. Nejen, že mají spoustu sladkých náplní, ale dělají ho i naslano (třeba se zelím). Slaný rétes jsem ještě neměla (a ani mě moc neláká), zato sladkých jsem už pár ochutnala. Nejčastěji mají makový (mákos rétes) a tvarohový (túros rétes), ale dost často najdete i jablečný (alma rétes), ořechový (diós rétes) nebo třešňový (což si stále nejsem schopná zapamatovat, jak se řekne :)


Dnes jsem jela na výlet do Gödöllő - podívat se především na zdejší barokní zámek a zahradu (o tom ale zase příště). Než jsme se tam ale dostali, zašli jsme na takové náměstíčko/tržiště a z něj vedl vchod do Monarchia Rétesház (takže závinodům), kde to vypadalo božsky! Chci tím říct, že opravdu poměrně vznešeně a starobyle a vonělo to tam ještě lépe!


Snad všechny rétes za bezkonkurenční cenu 190 Ft (takže něco kolem 17 korun) a všechny teplé. Já si koupila dva kousky - třešňovo-tvarohový a jablečno-ořechový a ten první jsem zhltla, jen co jsem vyšla ven. A lepší rétes jsem opravdu ještě nejedla. Křupavý, teploučký, sladký tak nějak akorát a hlavně maďarský tvaroh - to je také něco, co se nedá jen tak zapomenout :) Jablečno-ořechový jsem si dala až o pár hodin později - sice vychladlý, ale stále boží :)

Pokud uznáváte jako jediný možná závin jablečný, pak zapomeňte na štrůdly a záviny a ochutnejte maďarský rétes!

Žádné komentáře: