úterý 23. listopadu 2010

Maďarské polévky v ponorce

Jsem nemocná a nemám náladu vychvalovat, tak tu padne tvrdá kritika na polévky v podniku Verne :o) 


Jedná se o naprosto cool místo, které prostě stojí za to navštívit, už jenom kvůli podvodní atmosféře, která tu panuje. Ale doporučuju tam jít spíš na pivo nebo limonádu. Podobně jako většina podniků na Váci útca (hlavní budapešťská pěší ulice) je i Verne zaměřen hlavně na turisty.


Chtěla jsem někde ochutnat dvě základní maďarské polévky - gulášovou a rybí (halászlé) a tady je navíc servírovali v kotlíku. Což je naprosto tradiční maďarské a super - pro turisty ;) Ale samotné kotlíky nemohly obsah zázračně zachránit. Resp. polévky byly dobré, ale obzvlášť té rybí už na první pohled něco chybělo. Ryby to nebyly - bylo tam pár kousků nějaké tresky, ale povězte mi, co je maďarského na tresce. A treska plavala v červené vodě. A to bylo všechno. Jestli vás zajímá, jak má vypadat správné Halászlé, tak jsem našla vskutku vyčerpávající článek. Nejvíce však rybí polévku (ale i tu gulášovou) charakterizuje věta: "Halászlé je specialita maďarské kuchyně a je tak vydatná, že se podává jako hlavní jídlo." A předpokládám, že nikdo nepovažujete pár kousků tresky v červené vodě za hlavní jídlo ;)

Gulášová (Gulyásleves) na tom byla o trošku lépe, ale žádný zázrak to také nebyl. Už se tam dala najít i nějaká ta zelenina, brambory a pár maličkých kousků masa, ale pořád to mělo do vydatné maďarské polévky daleko :o) Chleba nás od hladu zachránil :)


Ale pěkné to tam prostě je, jen jsme tam asi měli jít jen na rum, což byl také původní plán ;)

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Článek od A-Z je moc dobrý, mám teď chuť vyzkoušet opravdovou maďarskou rybí polévku.